poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Zupa pieczarkowa

Czasem nie mam czasu ani ochoty na siedzenie w kuchni.Wtedy z pomocą przychodzi mi szybka wersja zupy pieczarkowej. Taką zupę możecie podać swoim domownikom z grzankami albo z makaronem :) Nie zrażajcie się listą składników, bo jest długa ale większość z tego macie na co dzień w domu :)

Składniki:

kawałek mięsa
1 marchewka 
1 pietruszka
5 kulek pieprzu ziarnistego czarnego
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
kostka rosołowa
750 g pieczarek
3 średnie cebule
1/4 kostki masła
5 łyżek śmietany (18% lub 30%)
sól
pieprz
maggi

Etapy postępowania:

  1. Do garnka wlewam około 2 litry wody, wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, kawałek mięsa, ze 2 liście laurowe, 5 kulek pieprzu i 3 kulki ziela angielskiego.  Ja wrzucam także do tego kostkę rosołową. Całość gotujemy na nie za dużym ogniu.

  2. W międzyczasie myjemy i kroimy pieczarki. Kroimy także cebulę. Pieczarki będziemy razem z cebulą podsmażać na maśle.
  3. Kiedy pieczarki będą już podpieczone to możecie je wyłączyć.
  4. Kiedy marchewka i pietruszka będą już miękkie, wrzucamy do garnka podpieczone pieczarki i mieszamy.
  5. Gdy zupa trochę przestygnie odlewamy sobie osobno około pół kubka zupy i dodajemy do tego śmietanę (np. 5 łyżek) i mieszamy. Mieszaninę wlewamy do zupy. 
  6. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Ja dałam 2 łyżki maggi i po pół łyżeczki soli i pieprzu. Wszystko zależy od pieczarek i od tego, czy dajecie kostkę rosołową. Jeśli lubicie, to możecie do zupy wrzucić trochę posiekanej pietruszki.
Uwagi dodatkowe:

  1. Zupę możecie podawać z makaronem albo grzankami (przepis na grzanki).

Zupa z grzankami i makaronem:















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz